Knieprothese

In de volksmond “een nieuwe knie”
Fysiotherapie Terborchlaan Heerhugowaard, fysiopartnerterborchlaan.nl, , fysiopartnerheerhugowaard, Terborchlaan, Revalidatie, Sport Medisch Fitness, Fysiopartner Heerhugowaard, bewegingsapparaat, houding, schouderklachten, operatief, post operatief, gespecialiseerd, bewegingen, spieren, gewrichten, massage, oefenzaal, sport verleden, sporten, mobilisaties, Fysiopartner Duikerweg, Roel van Kordelaar, Jef Aalmoes, Sportblessure, Kniekliniek, Tim Muller, Echo's, Schouderkliniek, Manuaal Therapie, Bewegingsapparaat, Fitness, Medisch Fitness, Tim Muller, fysiopartnerduikerwegBij het ouder worden vindt ook een verregaande slijtage van de knie plaats. Soms wordt dan “een nieuwe knie” overwogen. De versleten gewrichtsvlakken worden afgezaagd. In het bovenbeen wordt een metalen gedeelte geplaatst en in het onderbeen een hard plastic gedeelte welke met een metalen steel in het scheenbeen wordt vastgezet.  Men noemt dit ook wel “een totale knie”. De beide onderdelen van een  knieprothese kunnen met cement worden vastgezet of er kan gekozen worden voor een niet gecementeerde totale knieprothese waarbij rond de pen in het bot de ruimte wordt opgevuld met bot weefsel. Men spreekt dan van een “botplastiek”. Als de knieschijf ook versleten is kan deze vervangen worden door een hard plastic gedeelte. Is er alleen sprake van slijtage van het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen dan kan dit gedeelte door een plastic en een metalen deel worden vervangen. Is er alleen sprake van slijtage aan de binnenkant of aan de buitenkant van de knie dan kan alleen de binnen- of buitenzijde van de knie vervangen worden door metalen en plastic gedeelten. Er wordt dan als het ware een halve nieuwe knie geplaatst. In de meeste gevallen is er slijtage in de gehele knie aanwezig en vindt er een volledige vervanging van de gewrichtsoppervlakken van zowel het bovenbeen als het scheenbeen plaats.
Fysiotherapie Terborchlaan Heerhugowaard, fysiopartnerterborchlaan.nl, , fysiopartnerheerhugowaard, Terborchlaan, Revalidatie, Sport Medisch Fitness, Fysiopartner Heerhugowaard, bewegingsapparaat, houding, schouderklachten, operatief, post operatief, gespecialiseerd, bewegingen, spieren, gewrichten, massage, oefenzaal, sport verleden, sporten, mobilisaties, Fysiopartner Duikerweg, Roel van Kordelaar, Jef Aalmoes, Sportblessure, Kniekliniek, Tim Muller, Echo's, Schouderkliniek, Manuaal Therapie, Bewegingsapparaat, Fitness, Medisch Fitness, Tim Muller, fysiopartnerduikerwegNa de operatie kan de patiënt zijn knie over het algemeen volledig strekken en is buigen meestal wel mogelijk tot 100 graden. Al vrij snel kan het been volledig belast worden. Wel blijft de knie vaak dik en gezwollen en kan hij warm aanvoelen. Dit kan geen kwaad.
Nieuwe knieën gaan moeilijk een leven lang mee. Daarom wordt de operatie vaak uitgesteld tot latere leeftijd. Voor die tijd probeert men meestal eerst een deroterende osteotomie, het draaien van het onderbeen t.o.v. het bovenbeen. Een nieuwe knie die met “botcement” is vastgezet kan meestal nog wel een keer in de revisie en biedt dus ook kansen aan relatief jonge mensen.

Na de ziekenhuisopname is het zaak snel te beginnen met fysiotherapie. Zeer belangrijk is het om de strekking van de knie optimaal te krijgen en te houden. Het buigen is minstens zo belangrijk, maar is meestal door de aard van prothese wat beperkt. 100 graden wordt meestal wel gehaald, sommige halen wel de 120 graden. Loop- en krachttraining zijn belangrijke zaken in de revalidatie van de knie.