De voorste kruisband is een stevige band in het centrum van de knie waarvan het ene uiteinde aan het bovenbeen en het andere uiteinde aan het onderbeen vastzit. De naam zegt het al, de voorste kruisband loopt niet recht naar beneden maar gekruist.
De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voren verschuift. Wanneer door een ongeval een dwarse scheur in de kruisband ontstaat, of een totale scheur, spreken we van een kapotte voorste kruisband (voorste kruisbandlaesie; voorste kruisbandruptuur; voorste kruisbandinstabiliteit).
Oorzaken
Een kapotte voorste kruisband is meestal het gevolg van een sportletsel. Een kapotte voorste kruisband kan bijvoorbeeld optreden tijdens voetbal wanneer een schotpoging met de binnenzijde van de voet wordt geblokkeerd door de tegenstander of tijdens skiën wanneer bij het voorover vallen de voet vast blijft zitten door het niet loslaten van de binding of wanneer de ski blijft haken achter een slalompoortje. Naast beschadiging van de voorste kruisband kan ook beschadiging van de binnenband en van de binnenmeniscus bij dergelijke letsels optreden. Wij noemen dit een valgus-flexie-exorotatie trauma.
Klachten
Door het verscheuren van de voorste kruisband ontstaat er een bloeding in de knie waardoor de knie binnen enkele uren dik en pijnlijk wordt. Op het moment dat de kruisband scheurt wordt in 80% van de gevallen door de patiënt een knap gehoord. De knie kan niet meer worden gestrekt en de patiënt kan nauwelijks meer op zijn aangedane been lopen. In de regel verdwijnt na één à twee weken deze forse pijn en kan patiënt zijn knie weer voorzichtig belasten.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Als binnen korte tijd de knie dik is geworden, dan is er zeer waarschijnlijk bloed in de knie aanwezig. Wanneer er bloed in de knie aanwezig is, is de knie te pijnlijk om goed te onderzoeken.
De fysiotherapeut is vaak al in staat om te knie zo te onderzoeken dat bij verdenking van een voorste kruisband letsel een verwijzing naar de orthopaed volgt. Indien de orthopaed ook bij het klinisch onderzoek een vkb lestel verwacht, zonder meniscus pathologie, zal hij, afhankelijk van het gebruik van de knie door de patient, een operatie voorstellen. Indien hij een meniscusletsel verwacht zal er eerst voor een kijkoperatie opteren. Bij welke twijfel dan ook zal hij een MRI laten maken.
Een nieuwe voorste kruisband wordt meestal gemaakt van de pezen van de semitendinosis en gracilis, twee pezen van de hamstrings. Een enkele orthopaed zal een deel van de knieschijf-
pees gebruiken. Het middelste deel van deze band wordt hieruit gesneden en tevens wordt een stukje bot van de knieschijf aan de ene zijde en van het scheenbeen aan de andere zijde van de knieschijf meegenomen. (de zgn. Jones plastiek).
Na de operatie
De eerste dagen na de operatie wordt geprobeerd de knie weer tot ongeveer 90° te buigen en, zeer belangrijk, voldoende te strekken. De voorste kruisband operatie is het over het algemeen niet erg pijnlijk maar de eerste dagen kan de patiënt eventueel medicijnen tegen de pijn krijgen. Na de operatie duurt het ongeveer zes weken voordat de pees vastgegroeid is in het bot. In deze periode wordt de patiënt gemobiliseerd met behulp van elleboogkrukken waarbij hij zijn been in toenemende mate mag belasten.
wat kan de patiënt na een operatie weer doen?
Na vier tot zes weken kan de patiënt weer lopen zonder krukken en mag gaan fietsen en autorijden. Nadat de getransporteerde pees is ingebracht wordt deze pees omgezet in levend peesweefsel. Dit proces duurt ongeveer zes maanden. De patiënt mag na zes maanden weer zijn sporten gefaseerd hervatten. Lichte lichamelijke werkzaamheden kunnen na zes weken en zwaardere werkzaamheden na twaalf weken worden hervat. Wel dient de patient zich te realiseren dat de revalidatie veel tijd zal vergen, zeker wanneer weer gesport zal gaan worden, moet er zeker tot 9 maanden na de ok flink getraind worden. Uw fysiotherapeut zal u dit uitleggen en evt. daarin begeleiden.
Heeft u lichamelijke klachten en wilt u graag weer pijnvrij kunnen bewegen? Met een fysiotherapie intake bekijken welke behandeling het beste voor u zal werken.
Bij Fysiotherapie Heerhugowaard aan de Terborchlaan kunt u zonder verwijzing binnen 24 uur terecht