Dupuytren

De dupuytren contractuur is een relatief veel voorkomende aandoening van de vingers, meestal zijn het de pink en de ringvinger die aangetast zijn. De precieze ontstaanswijze is niet echt bekend, vaak is er evenwel een familiale voorgeschiedenis, een erfelijke factor dus die een rol speelt. Voornamelijk mannen van middelbare leeftijd worden door deze aandoening  getroffen. Meestal is er een geleidelijke toename van de afwijking en de symptomen, soms is het echter ook mogelijk dat het lestel snel optreedt.

De anatomie
Fysiotherapie Terborchlaan Heerhugowaard, fysiopartnerterborchlaan.nl, , fysiopartnerheerhugowaard, Terborchlaan, Revalidatie, Sport Medisch Fitness, Fysiopartner Heerhugowaard, bewegingsapparaat, houding, schouderklachten, operatief, post operatief, gespecialiseerd, bewegingen, spieren, gewrichten, massage, oefenzaal, sport verleden, sporten, mobilisaties, Fysiopartner Duikerweg, Roel van Kordelaar, Jef Aalmoes, Sportblessure, Kniekliniek, Tim Muller, Echo's, Schouderkliniek, Manuaal Therapie, Bewegingsapparaat, Fitness, Medisch Fitness, Tim Muller, fysiopartnerduikerwegDe Handpalm bevat een groot aantal pezen, zenuwen, bloedvaatjes, spieren, gewrichtsbanden en beenderen. Tussen deze structuren liggen bindweefsel complexen, fascia’s genoemd. Juist onder de huid van de handpalm ligt de palmaire fascia, een dunne bindweefsel structuur die een driehoekige vorm heeft. Deze fascia bedekt de buigpezen in de hand en houdt ze tevens op hun plaats,het verhindert ook dat de vingers te ver naar achter zouden buigen als er kracht wordt op uitgeoefend. Deze fascia gaat ter hoogte van de vingers over in verschillende bandvormige structuren, in de vinger zelf verlopen ze verder naar bot en pezen toe.
Fysiotherapie Terborchlaan Heerhugowaard, fysiopartnerterborchlaan.nl, , fysiopartnerheerhugowaard, Terborchlaan, Revalidatie, Sport Medisch Fitness, Fysiopartner Heerhugowaard, bewegingsapparaat, houding, schouderklachten, operatief, post operatief, gespecialiseerd, bewegingen, spieren, gewrichten, massage, oefenzaal, sport verleden, sporten, mobilisaties, Fysiopartner Duikerweg, Roel van Kordelaar, Jef Aalmoes, Sportblessure, Kniekliniek, Tim Muller, Echo's, Schouderkliniek, Manuaal Therapie, Bewegingsapparaat, Fitness, Medisch Fitness, Tim Muller, fysiopartnerduikerwegIndien deze fascia een contractuur gaat vertonen zullen als gevolg daarvan de vingers gaan buigen.
Het eerste symptoom is meestal een dikke, voelbare knobbel die ontstaat in de handpalm of al direct een koordvormige structuur onderhuids, meestal thv de vierde of de vijfde vinger. Naarmate de aandoening verder gaat neemt de grootte van de knobbel toe, meer verdikkingen verschijnenen en de koordachtige structuren nemen toe in dikte en lengte. Op het moment dat ook de vingers aangetast worden zien we dat deze in een gebogen stand komen en dat ze niet meer gestrekt kunnen worden.

Wat zijn de oorzaken?
De preciese ontstaanswijze van deze aandoening is niet echt duidelijk bekend, het is wel opvallend dat voornamelijk mannen van middelbare leeftijd getroffen worden. Als de aandoening optreedt op jongere leeftijd zien we vaak dat ze ernstiger proporties aanneemt.
De combinatie van roken met regelmatig alcohol gebruik lijkt ook een risico factor te zijn voor het ontwikkelen van de aandoening. Ook diabetes is een bijkomende factor die de aandoening kan uitlokken of doen toenemen.

Symptomen
Naarmate de contractuur van de vingers toeneemt wordt de mobiliteit van de vingers kleiner en wordt het vastpakken van kleine voorwerpen steeds moeilijker, het weefsel reageert als een soort littekenweefsel zodat alle bewegingen stroever verlopen. Naarmate de aandoening erger wordt, wordt het soms gewoon onmogelijk om de hand nog goed te gebruiken!
De verdikkingen kunnen soms pijnlijk worden waardoor de pijn eerder aanleiding geeft om naar de fysiotherapeut te gaan, dan de gebruikshinder die men ervan ondervind.

De chirurgische behandeling
Op een bepaald moment moet een chirurgische correctie overwogen worden, wanneer dat moet gebeuren hangt af van de pijn en van de aanwezige contractuur.
Bij een correctie op jonge leeftijd ontstaat vaak een recidief op latere leeftijd.

De revalidatie na de ingreep
Na de ingreep is er een groot verband rond uw hand, met een gipsversteviging die vermijdt dat uw vingers opnieuw in een contractuur zouden gaan. Er moet zo snel mogelijk zal gestart worden met een intensieve fysiotherapeutische behandeling, zodra de wondgenezing dit toelaat. Deze behandeling zal zes tot acht weken in beslag nemen. De nadruk wordt gelegd op een actieve en passieve stretching van de structuren, het welslagen van de ingreep is ook voor een groot deel afhankelijk van de succesvolle revalidatie.