Elleboog

 
Fysiotherapie Terborchlaan Heerhugowaard, fysiopartnerterborchlaan.nl, , fysiopartnerheerhugowaard, Terborchlaan, Revalidatie, Sport Medisch Fitness, Fysiopartner Heerhugowaard, bewegingsapparaat, houding, schouderklachten, operatief, post operatief, gespecialiseerd, bewegingen, spieren, gewrichten, massage, oefenzaal, sport verleden, sporten, mobilisaties, Fysiopartner Duikerweg, Roel van Kordelaar, Jef Aalmoes, Sportblessure, Kniekliniek, Tim Muller, Echo's, Schouderkliniek, Manuaal Therapie, Bewegingsapparaat, Fitness, Medisch Fitness, Tim Muller, fysiopartnerduikerwegDe elleboog is het gewricht tussen boven- en onderarm.
Het ellebooggewricht is samengesteld uit drie gewrichten. Door deze gewrichten kan de onderarm ten opzichte van de bovenarm over een afstand van 130° worden gebogen (flexie) en vervolgens weer volledig worden gestrekt (extensie). De onderarm kan om zijn lengteas 80° naar binnen worden gedraaid (pronatie) en 80° naar buiten worden gedraaid (supinatie).

Botstukken
De drie betrokken botten bij de elleboogbewegingen zijn: De bovenarm (humerus), en in de onderarm de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Door deze botstukken worden ter hoogte van de elleboog drie gewrichten gevormd: Het gewricht tussen bovenarm en ellepijp; het gewricht tussen bovenarm en spaakbeen en het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp.

Gewrichten
Het gewricht tussen bovenarm en ellepijp: de ellepijp omvat de bovenarm als een tang.
Het betreft hier een scharniergewricht wat alleen buigen en strekken in de elleboog toelaat.
Het gewricht tussen bovenarm en spaakbeen: dit is qua bouw een kogelgewricht, maar doordat het uiteinde van het spaakbeen (radiuskop) tegen de ellepijp aanligt wordt de bewegingen ervan beperkt in twee richtingen, namelijk strekken en buigen van de elleboog en draaien om zijn lengte-as.

Het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp bij het ellebooggewricht:
het gewricht wordt gevormd tussen het kopje van het spaakbeen en de ellepijp. Het kopje van het spaakbeen wordt tegen de ellepijp aangehouden door een bandje dat begint ter hoogte van de ellepijp, rond het kopje van het spaakbeen loopt, om vervolgens weer aan de ellepijp vast te hechten. Ook deze band is aan de binnenzijde met kraakbeen bedekt. In dit gewricht is het draaien om de lengteas van de onderarm mogelijk.

Kraakbeen
De uiteinden van de bovenarm, ellepijp en het kopje van het spaakbeen zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een goed verend weefsel. Kraakbeen bevat geen zenuwen en bloedvaten. Alle drie gewrichten worden omgeven door één gewrichtskapsel.

Gewrichtssmeer
De bloedvaten in het gewrichtskapsel vormen gewrichtssmeer. Het gewrichtssmeer bekleedt de gewrichtsvlakken met een dunne film. Door zijn stroperige eigenschappen zorgt het gewrichtssmeer ervoor dat de gewrichtsvlakken steeds van elkaar gescheiden blijven, waardoor wrijving tot een minimum wordt beperkt en er geen slijtage van de gewrichtsvlakken optreedt. Men kan gewrichtssmeer vergelijken met vet in een lager waarin de as van een wiel draait.

Gewrichtsbanden
De gewrichten worden verstevigd met gewrichtsbanden die ligamenta worden genoemd. De banden bestaan uit lagen sterk bindweefsel.

Spieren
De spieren die de elleboog buigen zijn biceps en brachialis.
De spier die de elleboog strekt is de triceps.
Twee spieren in de onderarm de pronator teres en de pronator quadratus draaien de onderarm naar binnen toe. De biceps en een spier in de onderarm, de supinator draaien de onderarm naar buiten. Aan de buitenzijde van de elleboog ontspringen op de bovenarm de strekkers van de pols en vingers, aan de binnenzijde de buigers van de pols en vingers.

Slijmbeurzen
Een slijmbeurs is een dunwandige holte die gevuld is met dezelfde stroperige vloeistof als het gewrichtsvocht. Slijmbeurzen zitten op plaatsen die aan wrijving onderhevig zijn: tussen bot en huid; tussen pees en de huid en tussen pees en een botstuk. De belangrijkste slijmbeurs ter hoogte van de elleboog bevindt zich aan de achterzijde van de elleboog tussen het uiteinde van de ellepijp en de huid.

Wat is een tenniselleboog?
Een tenniselleboog komt bij 2% van de bevolking voor. In de leeftijdsgroep tussen de 40 en 50 jaar is dit zelfs 10%. Een tenniselleboog is de meest voorkomende afwijking ter hoogte van pees/botovergang. De klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door degeneratie (ontaarding) van het peesweefsel op 1 cm van de aanhechting op het bot. De bloedvoorziening van de pezen is hier het slechtst. Er kunnen kleine scheurtjes in het peesweefsel ontstaan. Een tenniselleboog veroorzaakt pijn aan de buitenzijde van de elleboog op de plaats waar de strekkers van de pols en de vingers aanhechten op de buitenzijde van de bovenarm.

Wat is de oorzaak van een tenniselleboog?
Een tenniselleboog wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Niet alleen tijdens tennissen, maar ook bijvoorbeeld na zwaar handwerk,
zoals poetsen of tillen van bijvoorbeeld kinderen.

Wat voor klachten veroorzaakt een tenniselleboog?
Een tenniselleboog geeft pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog, vooral bij werkzaamheden zoals schilderen, timmeren en ramen zemen. (Ook deze werkzaamheden kunnen bij herhaling de oorzaak zijn van een tenniselleboog)

Hoe wordt een tenniselleboog vastgesteld?
Wanneer uw elleboog onderzocht wordt dan bestaat er drukpijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. De meest gevoelige test voor het bevestigen van de diagnose tenniselleboog is het strekken van de middelvinger tegen weerstand in met een gestrekte elleboog. In geval van een tenniselleboog geeft de patiënt pijn aan ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. Aangezien er meerdere type’s van de tenniselleboog bestaan, zijn er ook meerdere tests om te bepalen welk type het is. Een röntgenfoto heeft niet zoveel zin omdat hierop geen afwijkingen worden waargenomen.

Wat is er aan te doen?
Ongeacht welke behandeling wordt ingesteld is de duur van de klachten als gevolg van een tenniselleboog gemiddeld twaalf maanden. Ongeveer de helft van de patiënten met tenniselleboog-klachten wordt behandeld. De andere helft geneest spontaan. In eerste instantie wordt iedereen aangeraden handelingen die de pijnklachten uitlokken achterwege laten. In de regel weet de patiënt zelf welke handelingen dit zijn. De afwijking wordt zelden veroorzaakt door tennissen. Wanneer er een tenniselleboog aanwezig is dan is tennissen met een backhand, waarbij de elleboog is gestrekt en de pols is gebogen, pijnlijk. Bij een tenniselleboog moet deze slag achterwege worden gelaten.

Wat is een golf-elleboog?
De onderarmspieren zitten vlak bij het elleboogs-gewricht vast aan het bovenarmbeen. Een golf-elleboog is een irritatie van de aanhechting van de spieren aan de binnenzijde van de elleboog. Dit veroorzaakt pijnklachten.

Wat is de oorzaak? Een golf-elleboog wordt veroorzaakt door overbelasting. Niet alleen tijdens het golven, maar na elke overbelasting kan deze aandoening ontstaan. Oorzaken zijn bijvoorbeeld zwaar handwerk, tillen van kinderen en poetswerk.

Wat zijn de klachten?
Een golf-elleboog komt meestal maar aan één arm voor. De klachten kunnen erg verschillend zijn. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Een uitstralende pijn naar de onderarm, de vingers of de bovenarm
  • Pijn bij druk op de elleboog
  • Krachtsvermindering bij knijpen en wringen
  • Nachtelijke pijn bij het strekken van de arm

Hoe wordt de diagnose golf-elleboog gesteld? Op grond van beschrijving van de klachten wordt de diagnose vaak al vermoed. Alleen lichamelijk onderzoek is voldoende om een golf-elleboog vast te stellen. De aandoening is niet met een röntgenfoto of ‘scan’ vast te stellen.
Bij het lichamelijk onderzoek worden testjes uitgevoerd waardoor extra druk op de aanhechtingsplaats ontstaat. Hierdoor kunnen de klachten tijdelijk toenemen.